Otel Beton – materialul perfect pentru constructii la scara larga

Otelul beton este un material compozit in care rezistenta la tractiune si ductilitatea relativ scazuta a betonului sunt combatute prin includerea armaturii de otel, avand rezistenta sporita la tractiune si ductilitate.

Armarea implica, bare de armare din otel si, de obicei, sunt incorporate inainte de seturile de beton. Schemele de armare sunt in general proiectate pentru a rezista solicitarilor de tensiune in anumite regiuni ale betonului care ar putea provoca fisuri inacceptabile si / sau defectiuni structurale. Betonul armat modern poate contine diferite materiale de ranforsare din otel, polimeri sau materiale compozite alternative in combinatie cu bare sau nu.

Betonul armat poate fi, de asemenea, stresat permanent, pentru a imbunatati comportamentul structurii finale sub sarcinile de lucru. Cele mai comune metode de a face acest lucru sunt cunoscute sub numele de pretensionare si post-tensionare.

Pentru o constructie puternica, ductila si durabila, armarea trebuie sa aiba cel putin urmatoarele caracteristici:

Rezistenta relativa ridicata

Toleranta ridicata a tensiunii

Buna legatura cu betonul, indiferent de pH, umiditate si factori similari

Compatibilitate termica, care nu provoaca stresuri inacceptabile ca raspuns la temperaturile in schimbare.

Durabilitatea in mediul de beton, indiferent de coroziune sau stres sustinut, de exemplu.

Utilizarea otelului beton in constructii

Multe tipuri diferite de structuri si componente ale structurilor pot fi construite folosind beton armat, inclusiv placi, pereti, grinzi, coloane, fundatii, cadre si multe altele. Betonul armat poate fi clasificat ca si beton prefabricat sau turnat. Proiectarea si implementarea celui mai eficient sistem de pardoseala este cheia pentru crearea structurilor optime de constructie.

Modificarile mici in proiectarea unui sistem de pardoseala pot avea un impact semnificativ asupra costurilor materialelor, a graficului de constructie, a rezistentei maxime, a costurilor de operare, a gradului de ocupare si a utilizarii finale a unei cladiri. Fara armare, construirea structurilor moderne nu ar fi posibila.

Caracteristici cheie ale otelului beton

Trei caracteristici fizice dau beton armat proprietatile sale speciale:

Coeficientul de dilatare termica a betonului este similar cu cel al otelului, eliminand solicitarile interne mari datorita diferentelor de dilatare termica sau contractie. Atunci cand betonul se intareste, acest lucru corespunde detaliilor suprafetei otelului, permitand ca orice stres sa fie transmis eficient intre diferitele materiale.

De obicei, barele de otel sunt zdrobite sau ondulate pentru a imbunatati in continuare legatura si coeziunea dintre beton si otel. Mediul chimic alcalin furnizat de rezervele alcaline (KOH, NaOH) si portlanditul (hidroxidul de calciu) continut in pasta de ciment intarita provoaca un film pasivant care se formeaza pe suprafata otelului, facându-l mult mai rezistent la coroziune decât ar sa fie in conditii neutre sau acide.

Atunci când pasta de ciment este expusa aerului si apa meteorica reactioneaza cu CO2 atmosferic, portlanditul si hidratul de silicat de calciu (CSH) al pastei de ciment intarite devin carbonatata progresiv, iar pH-ul inalt scade treptat de la 13,5 la 12,5 pâna la 8,5, pH-ul apei in echilibru cu carbonatul de calciu si otelul nu mai este pasivat. Ca regula generala, doar pentru a da o idee despre ordinele de marime, otelul este protejat la pH peste ~ 11, dar incepe sa corodeze sub ~ 10 in functie de caracteristicile otelului si de conditiile fizico-chimice locale atunci când betonul devine carbonat. carbonatarea betonului impreuna cu patrunderea clorului sunt printre principalele motive ale esecului armaturilor din beton.

Suprafata relativa a sectiunii transversale a otelului necesara pentru betonul armat tipic este, de obicei, destul de mica si variaza de la 1% pentru majoritatea grinzilor si placilor la 6% pentru unele coloane. Barele de armare sunt in mod normal rotunde in sectiune transversala si variaza in diametru.

Structurile din beton armat au, uneori, provizii, cum ar fi miezuri ventilate pentru a-si controla umiditatea si umiditatea. Distributia caracteristicilor de rezistenta a betonului (in ciuda armarii) de-a lungul sectiunii transversale a elementelor din beton armat vertical este neomogen.

Cere ofertă

    Recomandă articol