Poveste de succes

În 2008, în inima Bacăului, o viziune comună a unit o familie: aceea de a construi o afacere care să reziste testului timpului, îmbrățișând tradițiile și inovația. Rikko Steel a început ca un vis îndrăzneț, o afacere de familie dedicată importului de materiale de construcție, cu un accent special pe ciment și cărămidă. Dar aceasta nu era doar o afacere; era o promisiune între generații, un angajament de a construi un viitor mai bun.

Cu fiecare produs inovativ, cu fiecare parteneriat strategic format, Rikko Steel a țesut în țesătura sa principii de integritate, calitate și excelență. Trecerea de la importuri la deschiderea propriei fabrici de prelucrare a oțelului beton nu a fost doar o expansiune a afacerii, ci o împlinire a dorinței familiei de a lăsa o amprentă durabilă în industrie.

Aventura Rikko Steel a fost punctată de provocări și realizări, de la dublarea cifrei de afaceri prin introducerea de produse revoluționare până la consolidarea prezenței la nivel national. Însă, la baza fiecărui succes, a stat unitatea și dragostea familiei, pilonii care au susținut viziunea și au transformat Rikko Steel într-un nume sinonim cu excelența în industria materialelor de construcții.

Povestea Rikko Steel nu este doar o cronică a succesului în afaceri, ci și o mărturie a puterii și valorilor familiale, o inspirație pentru oricine visează să construiască ceva durabil, împreună cu cei dragi. Aceasta este esența Rikko Steel – un legământ între trecut și viitor, între tradiție și inovație, între o familie și comunitatea pe care a ales să o servească.

Misiunea Companiei

Misiunea companiei, la nivel 360°

1. Angajați puternici, loiali și profesioniști: Ne dedicăm să cultivăm și să menținem un mediu de lucru care promovează forța, loialitatea și profesionalismul angajaților noștri, considerându-i piatra de temelie a succesului nostru.

2. Parteneri stabili și de încredere: Ne angajăm să construim și să întreținem relații de parteneriat pe termen lung, bazate pe încredere reciprocă și stabilitate, cu toți furnizorii și partenerii noștri.

3. Clienți mulțumiți ca vectori de imagine: Prioritizăm satisfacția clienților noștri, angajându-ne să depășim așteptările lor prin soluții de calitate superioară și inovatoare, transformându-i în ambasadori ai brandului nostru.

4. Soluții inovatoare și de înaltă calitate pentru industria construcțiilor: Suntem dedicați inovării și excelenței în furnizarea de soluții și servicii care să redefinească standardele de calitate în industria construcțiilor.

5. Procese și mecanisme profesionale de funcționare a afacerii: Ne angajăm să optimizăm continuu procesele noastre de afaceri și mecanismele de operare, pentru a asigura eficiență maximă și profesionalism în toate activitățile noastre.

6. Contribuție la dezvoltarea durabilă și sigură a construcțiilor: Ne asumăm responsabilitatea de a contribui activ la dezvoltarea durabilă a sectorului construcțiilor, prin adoptarea celor mai bune practici și tehnologii care asigură siguranța și sustenabilitatea proiectelor noastre.

Viziunea Companiei

Viziunea noastră este de a inova industria prelucrării oțelului beton si a materialelor de construcții pentru un viitor durabil, devenind simbolul calității și sustenabilității în construcții. Ne dedicăm excelenței și parteneriatelor strânse, cu scopul de a construi o lume mai bună.

Credințele si Valorile Companiei

1. Excelență și Inovație
Ne angajăm să oferim produse și servicii de cea mai înaltă calitate, urmărind continuu îmbunătățirea și inovarea. Excelența în toate aspectele activității noastre este fundamentul pe care construim succesul durabil.

2. Sustenabilitate și Responsabilitate Ecologică
Promovăm practici responsabile care protejează mediul înconjurător și contribuie la dezvoltarea durabilă. Ne asumăm responsabilitatea de a reduce impactul activităților noastre asupra mediului și de a promova construcțiile ecologice.

3. Integritate și Transparență
Conduita noastră în afaceri se bazează pe integritate, etică și transparență. Relațiile noastre cu clienții, furnizorii, angajații și partenerii sunt guvernate de onestitate și deschidere, construind încredere reciprocă.

4. Dezvoltare și Valorificare a Talentului
Credem în puterea dezvoltării continue și în valorificarea talentului angajaților noștri. Investim în oameni și sprijinim creșterea personală și profesională, recunoscând contribuția fiecărui individ la succesul comun.

5. Colaborare și Parteneriat
Valorizăm puterea colaborării și a parteneriatelor strategice, atât în interiorul companiei, cât și cu partenerii noștri externi. Lucrăm împreună pentru a atinge obiective comune, împărtășind cunoștințe și resurse.

6. Orientare către Client
Ne dedicăm satisfacției și succesului clienților noștri. Ne străduim să înțelegem nevoile lor și să oferim soluții personalizate care adaugă valoare reală afacerilor lor.

7. Contribuția la Societate
Suntem angajați în a avea un impact pozitiv asupra societății, promovând educația, sustenabilitatea și participând activ la inițiativele comunității. Ne asumăm responsabilitatea de a contribui la bunăstarea generală și la dezvoltarea durabilă.

Virtutiile Companiei

1. Integritate
Angajamentul de a acționa cu onestitate și transparență în toate interacțiunile, asigurându-se că toate deciziile și acțiunile sunt etice și justificate. Integritatea este piatra de temelie care construiește încredere între companie, angajați, clienți și parteneri.

2. Responsabilitate
Recunoașterea și asumarea responsabilității pentru impactul acțiunilor companiei asupra mediului, societății și economiei. Aceasta implică un angajament puternic față de practici de afaceri sustenabile și ecologice.

3. Excelență
Urmărirea constantă a excelenței în toate aspectele operațiunilor companiei, de la calitatea produselor și serviciilor până la performanța angajaților și relațiile cu clienții. Excelența este un angajament față de îmbunătățire continuă și inovație.

4. Respect
Manifestarea respectului față de toți indivizii, indiferent de rolul sau statutul lor, inclusiv angajați, clienți, parteneri și comunitatea mai largă. Respectul promovează un mediu de lucru pozitiv și colaborativ.
5. Curaj A avea curajul de a inova, de a lua decizii dificile și de a aborda provocările neașteptate. Curajul implică asumarea riscurilor calculate pentru a urmări noi oportunități și a depăși obstacolele în calea succesului.

6. Compasiune
Demonstrarea empatiei și compasiunii față de nevoile și provocările angajaților, clienților și comunităților. Compasiunea subliniază importanța sprijinului reciproc și a responsabilității sociale.

7. Angajament
Dedicarea neclintită față de misiunea, viziunea și obiectivele companiei, demonstrând un angajament profund față de realizarea acestora. Angajamentul încurajează perseverența și determinarea în fața adversității.

Implementare și Manifestare
Pentru ca aceste virtuți să devină parte integrantă a culturii companiei, este esențial să fie implementate și manifestate în mod activ în toate procesele și interacțiunile zilnice. Conducerea trebuie să fie exemplul principal, demonstrând aceste virtuți în comportamentul lor și să le promoveze în rândul tuturor angajaților. Recunoașterea și recompensarea comportamentelor care reflectă aceste virtuți poate încuraja adopția lor largă în cadrul organizației.

Prin cultivarea acestor virtuți, compania poate construi o fundație solidă pentru etica în afaceri, relații de încredere și o reputație puternică, contribuind la succesul pe termen lung într-un mod responsabil și sustenabil.

Scurt istoric

2008: Fondarea și Primele Direcții
· Fondare: Rikko Steel a fost înființată în Bacău de către Panici Victor și Panici Radu, tata si fiu, axându-se pe distribuția de materiale de construcții, cu un depozit logistic principal în Bacău și unul secundar în Dornești, Suceava.
· Produse inițiale: Oferta a inclus ciment, cărămidă, și plăci de fibrociment, cu importuri semnificative din Ucraina.

2010-2012: Lider pe Piața de Cărămidă Plina
· Extindere Importuri: Începând cu 2010, compania a importat cărămidă plină din Republica Moldova.
· Leadership și Creștere: Până în 2012, Rikko Steel a devenit lider de piață în distribuția de cărămidă plină, atingând vânzări de 1,3 milioane de euro și extinzând distribuția la nivel național.

2013: Diversificare și Colaborări Internaționale
· Căutare Noi Parteneri: Dificultățile cu furnizorii din Moldova au determinat căutarea de noi parteneri, ducând la colaborarea cu cel mai mare producător de cărămidă din Croația.
· Inovație: Importul de cărămidă plina din Croația a răspuns nevoilor pieței din România, marcând o evoluție în oferta de produse.

2014: Consolidarea Ofertei de Produse
· Diversificare Produse: Introducerea cărămizii pline ornamentale importate din Serbia și a membranelor bituminoase Pluvitec din Italia.
· Prezența în Târguri: Participarea ca expozant la Târgul de Materiale de Construcții Romexpo, consolidând prezența pe piață și atingând o cifră de afaceri de 3 milioane de euro.

2016: Ascensiune și Parteneriate Cheie
· Colaborare cu Technonicol: Începerea colaborării cu gigantul internațional pentru distribuția de vată minerală bazaltică, membrane bituminoase si membrane sintetice, devenind principalul distribuitor în România și dublând cifra de afaceri la 7 milioane de euro.

2018: Lider în Vată Minerală Bazaltică și Inovație în Acoperișuri
· Dominanță pe Piață: Atingerea unei cote de piață de 25% pentru vată minerală bazaltică și prezența în proiecte majore si de anvergura din Romania.
· Soluții Complete pentru Acoperișuri: Dezvoltarea sistemului de acoperis cu folie, vată minerală bazaltică, și membrane PVC/TPO, acoperind peste 1.000.000 m² de hale logistice și industriale.

2020-2022: Expansiunea Capacității de Producție și Logistica
· Nouă Linie de Business: Introducerea distribuției de oțel beton și oțel beton fasonat.
· Deschiderea Fabricii: În 2021, inaugurarea propriei fabrici de prelucrare a oțelului beton fasonat în Bacău, cu o capacitate de producție de 2000 de tone pe lună și atingerea unei cifre de afaceri de 32 milioane de euro.
· Investiții și Creștere: În 2022, extinderea capacității de producție la 6000 de tone și dublând spațiul de depozitare și hala de producție, reprezentând cea mai mare investiție de acest fel din România în domeniu.
· Investiție în Logistică: Achiziționarea unei flote de 15 camioane pentru a aborda provocările logistice și a îmbunătăți distribuția produselor.
· Creștere Spectaculoasă: Sfârșitul anului 2022 a marcat atingerea unei cifre de afaceri impresionante de 46 de milioane de euro, poziționând Rikko Steel în topul celor mai mari companii din orasul Bacău.

Această trecere în revistă detaliată a evoluției Rikko Steel reflectă o poveste de succes remarcabilă, evidențiind adaptabilitatea, inovația și creșterea strategică a companiei. De la fondarea sa în 2008 și până la expansiunea semnificativă a operațiunilor și capacităților de producție, Rikko Steel a demonstrat un angajament constant pentru excelență, diversificare și satisfacerea nevoilor clienților săi, consolidându-și astfel poziția de lider pe piața materialelor de construcții din România.