Polistiren extrudat – de la fabricatie la instalare

Materialele ce compul stratul termoizolare si hidroizolare al unei cladiri indeplinesc functii foarte importante, dar nu intotdeauna ajung la adevaratul lor potential. In acest scop, diferite tipuri de materiale plastice pot ajuta proprietarii locuintelor sa obtina eficienta necesara.

De exemplu, invelisul izolator din polistiren extrudat (XPS) ofera multe beneficii datorita modului in care este fabricat. Eficient energetic, usor de instalat, usor, si recunoscuta in culorile sale albastru, roz sau verde, specificatia captuselii din spuma de polistiren extrudat poate permite utilizarea unui singur produs pentru a crea un strat continuu de protectie termica si de umiditate asupra peretilor si acoperisului cladirii, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

Crearea polistirenului extrudat

Spuma polistirenica extrudata incepe ca o granula solida din rasina polistirenica. Granulele din plastic sunt introduse intr-un extruder, unde sunt topite si amestecate cu aditivi critici pentru a forma un fluid vascos. Apoi, se injecteaza un agent de suflare pentru a permite extinderea produsului plastic. In conditii de temperatura si presiune controlate cu atentie, amestecul de plastic este fortat printr-o matrita in forma dorita. Spuma rigida este apoi taiata la dimensiunile finale ale produsului si este, de obicei, recunoscut drept placa de polistiren extrudat.

Acest proces continuu produce o structura cu celule inchise ce arata ca o masa de bule uniforme cu pereti intre ei. Se formeaza si o ‘piele’ neteda, continua, pe partea superioara si inferioara. Structura celulelor inchise din spuma de polistiren extrudat (XPS) confera rezistenta si durabilitate excelenta pe termen lung. Acestea sunt disponibile intr-o gama de rezistente la compresiune pentru a se potrivi nevoilor variate de aplicatii.

Datorita proprietatilor sale fizice inerente, aceasta rezistenta nu depinde de utilizarea placilor sau laminatelor, care uneori pot fi compromise in timpul instalarii. Cu toate acestea, produsele din polistiren extrudat (XPS) cu spuma sunt disponibile pentru a adauga o rezistenta suplimentara atunci cand sunt specificate pentru o anumita aplicatie.

Plasticul din polistiren extrudat vine, de asemenea, intr-o mare varietate de dimensiuni si pana la o grosime de 102 mm, deasemenea pentru a se potrivi mai multor aplicatii. Polistirenul Extrudat – Eficienta energetica Etanseitatea spumei din polistiren extrudat (XPS) poate avea beneficii pozitive in ceea ce priveste consumul de energie si emisiile in aer, atunci cand este utilizata in cladiri rezidentiale. Polistirenul extrudat (XPS), instalat corespunzator, poate imbunatati eficienta energetica a unei cladiri prin asigurarea unui strat complet de izolatie fata de exterior.

Acest lucru reduce transferul aerului prin perete care poate fura energie. Izolarea dintre stifturi nu ofera neaparat o valoare completa a izolatiei deoarece bolturile din lemn si alte elemente de incadrare nu sunt izolatoare. Acest fenomen se numeste punte termica si poate reduce dramatic performanta termica a cladirii. Deoarece incadrarea lemnului rezidential reprezinta in mod obisnuit aproximativ 25% din suprafata peretelui (tinand cont de incadrarea ferestrelor si a usilor), un sfert din perete este neizolat cand se utilizeaza numai izolatia in cavitati.

Astfel, invelisul din spuma de polistiren extrudat (XPS) poate furniza o valoare izolanta pentru intreaga zona de perete. In afara de performanta sa izolatoare inerenta, invelisul din polistiren extrudat (XPS), atunci cand este instalat corespunzator, poate, de asemenea, sa reduca foarte mult scaparile de aer prin pereti, factor ce poate imbunatati eficienta energetica si confortul. Un atribut esential pentru produsele de constructie durabile, in special pentru izolatii, este capacitatea de a functiona corespunzator pe durata lunga de viata, fara degradarea performantelor si proprietatilor fizice.

De fapt, este necesara o buna performanta de izolatie pe termen lung pentru a proiecta corect sistemele de incalzire si de climatizare ale cladirii. Spuma de polistiren extrudat poate avea, de asemenea, avantaje datorita capacitatii sale de a ajuta la gestionarea umiditatii, rezistand atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet / dezghet. Atunci cand izolatia traditionala absoarbe apa, performanta termica poate fi compromisa in timp.

Reduce, Refoloseste, Recicleaza

Trei principii de mediu puternice sunt reducerea, reutilizarea si reciclarea. Deoarece invelisul izolator din polistiren extrudat (XPS) poate reduce pierderile de energie in cladiri, poate reduce cantitatea de energie (gaz si electrica) necesara pentru a mentine confortul medii de viata. Cu cat este mai raspandita utilizarea izolatiei din polistiren extrudat (XPS), cu atat va avea un impact mai mare asupra reducerii consumului de resurse naturale, cum ar fi carbunele, petrolul si gazul.

Rasina din polistirenul este un material termoplastic, ceea ce inseamna ca poate fi topit si reintrodus (adica refolosit) in fabricarea unei noi izolatii de spuma de polistiren extrudat (XPS). Centrele de fabricare a polistirenului extrudat nu creeaza deloc resturi sau deseuri, deoarece aproape 100% sunt recuperate si reciclate. Unele companii cauta chiar si surse externe de rasini de plastic si resturi de polistiren, pentru reutilizare.

O alta alegere pentru reducerea materialului post-fabricat implica incinerarea, dar nu este utilizata pe scara larga. Cu toate acestea, spuma de polistiren extrudat (XPS) ar putea fi o materie prima pentru aceasta tehnologie, in cazul in care va castiga sprijin. In orice caz, deoarece spuma extrudata din polistiren (XPS) este utilizata in structuri cu o durata de viata cuprinsa intre 15 si 50 de ani, efectul sau asupra depozitelor de deseuri tinde sa fie redus comparativ cu materialele traditionale care pot necesita inlocuirea mai frecventa.

Politica de instalare a spumei polistirenice extrudate

Pe masura ce sunt disponibile mai multe optiuni de izolare, constructorii cauta mereu metode mai usoare si mai bune de izolare. In timp ce in mod traditional, in urma tendintelor actuale in instalarea sistemelor de cladiri rezidentiale, schimbarile in codurile locale si introducerea de noi produse provoca constructorii sa ridice case mai bune care ofera o rezistenta mai mare la umiditate si eficienta energetica sporita.

Instalatia izolata din polistiren extrudat (XPS), instalata corespunzator, poate asigura o excelenta protectie impotriva umiditatii si al transferului de caldura. Asa cum am mentionat, produsele din plastic din polistiren extrudat sunt usoare, versatile si usor instalate pe peretii rezidentiali.

Recomandă articol